Pages

April 18, 2011

Maafkan Kami Jiran

Source: Abg google



Assalamualaikum!
Ok, hari ni aku tak tau demam ape entah..tibe-tibe nak citer pasal kejadian ni kat korang.
This is the real story ok, hakcipta terpelihara oleh AKU

Mengimbas masa lampau
     Cerita ni sebenarnya terjadik mase aku skolah mnengah dulu. Kalau tak silap, mase tu aku form 2 and adik aku si angah still darjah 6. Kami ni mase tu tinggal dekat kawasan rumah teres kos rendah. Bayangkan la rumah kami tu, kalau jiran sebelah kentut pun kami bole dengar tau!! Haha. Eh, tapi kentut tu pon bunyi nye kena power jugak la kan..bunyi mcm moto semput, prootttttttttt poottttt pottttttt, hahaha..

     Ade satu hari tu, aku dengan angah makan tengahari berdua kat dapur. Jiran kami ni pulak tidak dapat dipastikan sama ada sengaja atau tidak, telah melepaskan gas yang berbau unik itu (maksud aku kentut lahhh). Kitorang berdekah-dekah ketawa. Aku ingat lagi dialog kota raya antara aku dengan angah mase terdengar bunyi kentut tu. Mase tu aku sengaja cakap kuat-kuat untuk bagi jiran sebelah dengar, ayat aku lebih kurang camnilah “Angah, kau ade dengar bunyi ape-ape tak?” Si angah pun same naik dgn aku..die jawab lebih kurang camni “Ish, yelaaa, aku dengar jugak..macam bunyik bom meletop kan kak??” dan disambung dengan deraian tawa kami, hahahaha.. 

     Bukan setakat jiran kentut je kitorang bole dengar. Duduk kat rumah tu, kadang-kadang jiran mengumpat pon bole t'dengar jugak beb! tapi depends la, bole terdengar pon time bile keadaan sunyi la. Eh, kenapa tibe-tibe aku ckp pasal mengumpat?? Hehehe..ni la yang aku nak citer sebenarnye ni!!

     Pada satu hari, sebelum pergi sekolah, aku dgn angah same-same sarapan berdua kat dapur. Harap maklum la ye bile dah makan same-same, mesti ade je benda yang nak diborakkan and slalu nye cakap pasal bnde yang tak berfaedah la, haha.. Entah mcm mane si angah ni bole pulak bukak citer pasal jiran sebelah rumah kami. 

     Angah memulakan dialog kota raya nye lebih kurang camni “Wei akak, kau perasan tak bulu kaki Cik Mat (bukan name sebenar) lebat giler! Aku tak pernah la tengok orang bulu kaki lebat cmtu. Eee, geli nye...” Bile dengar je Angah ckp cmtu, aku pon ape lagi, menokok tambah la. Aku kate “Ha’ah kan, aku pon perasan jugak..bulu kaki die kerinting-kerinting tu!! Cube kau bayang kn sekejap bulu kaki Cik Mat kalau buat teknik rebonding.." Hahahaha, kami masing-masing tergelak sbb masing-masing berimaginasi tentang bulu kaki Cik Mat sekiranye di apply kn teknik rebonding..bese la, budak-budak kan

     Esok hari nye, isteri Cik Mat (bukan nama sebenar) iaitu yang bernama Cik Ita (bukan nama sebenar) datang ke rumah kami untuk bersembang dengan ibu. Aku dengan Angah pun keluar la dari bilik kami and duduk menempek kat sebelah ibu. Hehe, saje nk pasang telinge orang tua bercerita. 

     Bile Cik Ita terpandang kami, tibe-tibe je die kata “Kak Long, Kak Ngah, bulu kaki Cik Mat yg kerinting-kerinting tu la yg buat Cik syg kat die tau..." Direct je die sound kitorang wei! Rupe-rupenya Cik Ita dengar kitorang ngumpat pasal bulu kaki Cik Mat tu. Pehhhhh, memang merah padam la muke kitorang mase tu, malu semalu malu nye!!! Aku pandang angah, angah pandang aku. Lepas tu, masing-masing tersengih-sengih mcm kerang busuk.. Maaf kan kami ye Cik Mat and Cik Ita. Tapiii tak sempat mintak maaf pon, diorang dah pindah dulu dari situ..

Persoalannye, adakah kami telah mnjadi punca Cik Mat dan Cik Ita pindah keluar dari rumah tu secara tibe-tibe?? Hmmmmm..muahahahahahahahaha (gelak jahat)



p/s: kalian jgn lah takut untuk jadi jiran kami ye sebab itu cume cerita zaman kanak-kanak riang, fikiran tak matang lagi, cakap sesedap mulot je, hehe

2 comments:

sarzli said...

jgn ngumpat orang laki pasni...bedosa..

biha a.k.a PETOM said...

yela2..dh tobat dh ni, huhuhu :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...