Pages

August 14, 2011

PADAN MUKE!!


Assalamualaikum & salam 1 M'sia
tak kirelah pd blogger or reader, terima kasih banyak2 sebab sudi singgah blog yg tak semegah mane ni

     Hari ni aku terkenang peristiwa yg memalu kan diri sendiri. Mule nye, rase was-was same ade patut atau tak aku cerita tentang ni tapi bile fikir kan ade terselit sedikit pengajaran, so aku skrg menebalkan muke dgn make up tebal 7 inci untk menceritakan kisah ini..Nak tau ape pengajarannye? bace la sampai abes.. :)

     1 Disember 2010, kejadian yg MEMALUKAN tersebut terjadi..Pada hari tersebut, aku dah cuti semester dan mestilah rase excited sangat nak pulang bercuti di kampong. Biasa la, lebih kurg 6 bulan mngharungi semester yg tersangatlah susah dan mencabar, bile dpt cuti sem, rase lega yg amat! syukran, hehe..

          Mase tu aku beli tket bas utk pulang ke kampong aku di johor…Tiket bas yg aku beli tu brtolak pkul 11.15am. Mase kat hentian bas, rupenye cume ade aku and sorang mamat indian je yg tunggu bas utk ke johor. Aku tengok jam dh pkul 11.15am tapi bus belum smpai lg..Cehh, dalam hati mase tu kate it's ok, mesti bas ni lambat 2 3 minit je, chill la biha.. Then, bile aku pandang mamat tu, aku tengok die cantek je landingkan badan atas kerusi. Tidur lena je gayanya, tgh syok mimpi joget-joget kat padang pasir dgn awek hindustan la tu..Arghh, lantak die la kan nak membute ke ape, aku tak nak amik tau.

           
           Lame jugak wei aku tunggu bas yg tak sampai-sampai, muke aku pon dah mcm tempe je, bengang tunggu bas lambat sangat! Aku dah ketar-ketar tak sabar nak balik..bayangkan lah, dah pukul 11.50 mase tu, bas tak sampai lagi..hampeh! Geram betul aku, mase tu, rase mcm nk saman je syrkt bas tu.. (kononnye). Dlm pukul 12.00 tghari, akhir nye bas pun sampai.

          Tapi aku tengok mamat tu tidur lagi, die tak sedar langsung bas dah sampai. So takkan lah aku nak biar je die tidur kat situ kan? Sebagai seorang manusia yg baik hati, aku cube nak kejut kan die dari tidur. Aku panggil, "Encik....Ooo encik, bas ke johor dah sampai". Die senyap, masih tak bergerak, masih tidur! Lantas, aku berasa hairan, apakah die tidak tertarik langsung untuk bangkit dari tidur setelah mendengar suaraku yg ibarat Kajol ini menyahut dan menyeru memanggil-manggil beliau?? Hahaha

           Aku dah geram, aku nak balik la woi!! Bangun la cepat! Then, aku nekad! Aku tepuk bahu die sekuat hati aku, haha. Lepas tu, mungkin die terlalu terkejut dgn tindakan aku tu, entah mcm mane sebaik shj aku tepuk bahu die, badan die terus kejang. Die melompat bangun dari kerusi tu dan terus jatuh berguling guling kat lantai. Bile tengok die mcm tu, aku automatic tergelak la, aku langsung tak bole nak cover gelak aku tu, hahahahaha..

-                      Then, mase naek atas bas, aku tak sangka pulak akan duduk seat sebelah dgn die. Tapi die tak pandang muke aku langsung, mungkin sbb bengang dgn kejadian die jatuh td tu. Perjalanan dari perak ke johor ambil mase yg lama. Bas tu pulak dibawa agak laju. Tp aku tak kesah sgt..Lagi laju lagi bgus, cepat la aku sampai ke bumi johor yg ku cintai, haha. Disebab kan bas tu dibawa agk laju, tiba je kat area plaza tol, bas terpaksa la slow sikit sbb ade byk kenderaan lain kat kiri kanan dan depan bas tu.

-               Tiba-tiba ade lori yg cube utk memotong bas yg aku naik ni dan bas break emergency. Hampir semua orang dalam bas tu menjerit sebab terlalu terkejut dgn tindakan driver bas yg break mendadak tu. Aku pulak gadis melayu terakhir, jadi untuk menunjukkan keayuan diri, aku tak menjerit pun SEBAB sebab sebab mase tu aku jatuh tergolek kat lantai bas tu! Dah la muke terhantuk kat seat depan, lutut terhentak kat lantai bas.. Pergh, sakit + malu giler!! Cepat-cepat aku bangun sambil berharap takde org perasan aku jatuh. 

         Pada mase yg same, aku pandang mamat india yg duduk kat seat sebelah aku tu. Bile aku pandang die, aku nampak die cube menahan gelak pastu perlahan-lahan die tarik sweater menutupi muke die..Fine! aku tau mamat tu berdekah-dekah gelakkan aku. Tutup muke pakai sweater sebab nak cover gelak kau tu kan?! Cissss...  Mase tu, memang dlm hati ni aku maki hamun driver bas tu, malu jatuh dalam bas, geram dgn mamat india tu dan macam-macam perasaan lg la..

          Tapi lepas tu aku teringat kejadian yg aku gelakkan mamat india tu mase die jatuh trgolek-golek dari kerusi kat hentian bas tu. Then, baru aku sedar mungkin ni semua balasan untuk aku sbb gelakkn org laen. Last-last, aku pn terima naseb yg same.. PADAN MUKE aku!! Haha. Bile teringat perkara tu, aku rase nak gelak puas-puas tapi kalau aku gelak sorang-sorang, nanti mamat india tu kate aku giler pulak. So aku pun ambil phone aku, pura-pura dial no, letak phone kat telinga, pastu aku gelak sepuas-puas hati aku..hahahahahahahahahahahaha.


         Jadi moral of the story di sini, ingtlah adik-adik bahawa sesungguhnye setiap pebuatan jahat psti mndapat akibat buruknye manakala setiap perbuatan baik pasti mendapat balasan yg baik juga..Sekian, hehe

22 comments:

RynaHakimi said...

Hehe..kelakar la biha ni..sian mamat tu terguling2 dek terkejut kena tepuk..hehe..lenkali jgn suka gelakkan org tau..tak baik..eheee..

Bidadari Syurga said...

ok idea biha control lepas jatuh tu comel. nak kena ingat nie.... heeeeeeeeeeeeee

Biha Petom said...

@rynaHakimi: hehe, x sengaja kak, sbb dia jatuh guling2 cam dlm filem hndustan, tu yg sy tergelak tgok, haha :)

Biha Petom said...

@bidadari syurga: kak, disebabkan dh bengang n malu, semua tindakan lepas tu trpaksa di kontrol la, hihihi :D

Noona nana said...

aku tringt untie cina time kite blk perak..adui bedekah

Biha Petom said...

die nk manje-manje dgn ko tu, haha..

Far8 budak baik said...

hahahahaha kalau aku mmg aku gelakkn
kau nyelahhh..
kah3..teruk betol..
lain kali pakai lat seat belt..
ahahahaha =p
suara macam kajul ker??
hahaha kelaka arrr

Biha Petom said...

kau mmg! naseb baek bukan kau mamat india tu, klu x, mmg awal2 aku ambush blog kau, hehe..
suara kajol la sbb nk suh mamat india tu bngun tp suara kajol aku x laku..huhu

Ubey said...

hahahah. karma tu. sape suh gelak2 mamat india tu. comey ah korg. sweet nmpak. gurau je. hehe

Biha Petom said...

ha?? sweet ke sweat? hahaha..mmg konfem ni la yg dikatakan karma..naseb badan la, huhu..

L said...

hehehe,, betol3,,, sp wat bek dapt yg bek, saper wat jahat. wallahualam.. huu

sy syg awak.?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/kasih-sayang.html

Biha Petom said...

sape wt jht, akn dpt blasan buruk la x kire kt dunia mahupun akhirat nnti, hehe

Ika said...

hahaa..lawak lar ko nie biha...2 lar gelak kan owg lg..last2 kene kat ko blk..hahahaha..

Biha Petom said...

yela, pdn muke aku... :(
tp mmat india tu pn msti xleh lupa gk kjadian die jtuh tu, hehe

Puteri said...

maaf ye...bila baca entry ni..saya pon gelak sama.. tak leh brenti.. hahahhahahah

Biha Petom said...

hahaha..Ooo, gelakkan sy lettew.. ntah2 pnah jd bnde yg same pd kamu, hehe

adan said...

aduh.. mak..... sakit tekak gelak bedekah-dekah... ahahaha....

dapat bayangkan biha jatuh tu.. ahahah...

"padan muka ko.. lain kali gelakkan aku lagi.. ko tak tahu aku ni berdaulat" mat india bermonolog.

ahahaha..

Biha Petom said...

amboi adan! mcm die mat india tu je, hahaha

Bidadari Syurga said...

kalau akak jadi mamat india tu akak mesti terkejut... akak lambat bertindak... makanya adik sempat duduk dengan selesa... lepas tu baru akak cari benda cover... kah kah kah kah... adoi... ketawa sengsorang akak... akak siap bayangkan lgi...

GamUHU said...

part ambik phone then gelak tu cannot go. gelak je teros. tunjuk-kan ke'ayu'an-mu. :p

Biha Petom said...

@bidadari syurga: haha, suke akak ye byg kn sorang2..jgn gelak guling2 smpai jatuh sudah la, hehe

Biha Petom said...

GamUHU: keayuan perlu dijaga, so pape pn, kne kontrol n x malu kn dri sndri lg, hahahaaha..sbb tu wt cmtu, :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...